U prvom planu je mobilni telefon na kojem je neko aktivan, a u drugom planu je jabuka

Foto: PIXABAY

DIGITALNA DETOKSIKACIJA ‒ ODMOR OD MOBILNIH TELEFONA I RAČUNARA

Činjenica da mnogo vremena provodimo na pametnim telefonima, tabletima i drugim digitalnim uređajima može ozbiljno ugroziti naše zdravlje. Kako znamo da provodimo previše vremena zaokupljeni internetom? Nedovoljna koncentracija, unutrašnji nemir i društvena izolacija – mnogi od nas se mogu prepoznati u ovim simptomima, a svi su oni pokazatelji da je našem organizmu potreban odmor od tehnologije. Nije ni čudo što se ovo dešava, budući da su naučnici ustanovili da pojedinac dnevno u proseku pogleda u telefon čak 150 puta!

Kako biste napravili predah od preterane upotrebe tehnologije, Red Info Portal vam predlaže strategiju digitalne detoksikacije čiji je osnovni cilj da izgubljeno i protraćeno vreme na digitalnim uređajima svede na minimum i očuva vaše fizičko i mentalno zdravlje. 

 

Nadmudrite samog sebe ‒ telefon vam nije uvek neophodan!

Nemojte telefon koristiti kao budilnik ili samo da biste pogledali koliko je sati, inače ćete neprestano „visiti” na uređaju. Par minuta provedenih na telefonu vrlo lako se pretvori u sate! Umesto toga, kao bolju i praktičniju alternativu predlažemo  vam da nosite ručni sat. 

 

Vodite evidenciju o vremenu provedenom na internetu

Za vas može biti veoma korisno ako redovno beležite koliko često posežete za mobilnim telefonom ili surfujete internetom. Tek kada vam brojke na papiru pokažu koliko internet i društvene mreže bespotrebno oduzimaju vaše vreme, možete postati svesni svoje loše navike i biti spremni da to promenite. Osim toga, razmislite o tome šta biste radije radili sa slobodnim vremenom. Možda imate neki hobi koji ste u poslednje vreme zapostavili, a ponovno otkrivanje starih strasti, navika i hobija učiniće udaljavanje od tehnologije lakšim. 

 

Obrišite nepotrebne aplikacije

Koliko aplikacija zaista koristite pametno? Što ih manje imate na telefonu ili tabletu, to je manje razloga da često gledate u ekran. Isto važi i za profile na društvenim mrežama. Manje naloga istovremeno znači i manje notifikacija koje bi vam okupirale pažnju i podsticale vas da uzmete telefon u ruke.

Ekran tableta na kojem su aplikacije

Foto: PIXABAY

 

 Pronađite korisnu zamenu za tehnologiju

Ako vaša potreba za internetom prelazi u zavisnost, potrebno je da nađete aktivnosti koje će vaše vreme ispuniti korisnim sadržajem i odvratiti vaše misli od telefona. Kako je pogled na telefon postao jedna vrsta automatskog pokreta, savetujemo vam da to sprečite time što ćete umesto njega u ruke uzeti neku knjigu ili časopis. Čitanje će vas postepeno osloboditi od ove loše navike. 

 

Preduzmite važne korake da očuvate svoje zdravlje

Ako se uprkos navedenim koracima na putu detoksikacije i dalje budete osećali napeto i pod stresom, odite do apoteke i kupite neki preparat. Vitamini i minerali koji se u njima nalaze doprinose normalnoj funkciji nervnog sistema i štite ćelije od oksidativnog stresa. 

Savremena tehnologija i internet su tu da olakšaju naš život, a ne da nas učine zavisnicima od društvenih mreža i interneta. Zbog toga pokušajte da svesno odete oflajn i otrgnete se potrebi da budete neprestano dostupni. Ako u obzir uzmemo da je danas gotovo nemoguće potpuno se udaljiti od tehnologije, detoksikacija nam je s vremena na vreme svima potrebna. Stoga se nadamo da će naši saveti učiniti to mogučim.

 

Prijatelj portala