Foto: Pixabay

KAKO IZLEČITI ŽULJ NA NOZI PRIRODNIM PUTEM

Sa prvim zracima sunca svi jedva čekamo da izvučemo letnju obuću, koju smo, teška srca, jesenas odložili u plakare i cipelarnike, a koja nas sada doziva da ih povedemo u šetnju.
Međutim, pored lepih boja, materijala, kaišića i potpetica, sandale i papučice imaju veliki minus – žuljeve koje prave na tabanima. Kako temperatura raste, stopala, koja su čitavu zimu provela u udobnim i toplim čizmama, znoje se i otiču, što pruzrokuje trenje sa obućom, te se tako stvaraju bolni plikovi puni tečnosti.
Žuljevi nastaju kao rezultat dugih i teških šetnji, posebno ako smo u uskoj obući bez čarapa. U daljem tekstu saznajte prirodne i jednostavne načine pomoću kojih se možete rešiti žuljeva.

Čist aloe vera gel
Ovo je prirodni anti-inflamatorni gel koji pomaže u ublažavanju crvenila i otoka. Pored toga, veoma je hidratantan i brzo oporavlja kožu. Možete ga naći u svakoj bolje snabdevenoj apoteci, a uz to nije ni skup.

Jabukovo sirće
Ako nemate pri ruci aloe vera gel, a situacija je hitna, može vam poslužiti nešto što sigurno imate u kuhinji. Jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva, tako da sprečava infekciju žulja. Natopite pamučnu krpu sirćetom i nežno nanesite na žulj.

Pasta za zube
Brzo reaguje i izvlači bol. Korisna je jer sadrži sastojke kao što su soda bikarbona, hidrogen peroksid i mentol, koji će brzo isušiti žulj. Malu količinu nanesite najpre na prst, a potom na žulj. Ostavite da odstoji dva sata i obrišite vlažnim peškirom.

Vazelin
Takođe pomaže u lečenju žuljeva. Nanesite vazelin na žulj pre nego legnete da spavate, a rezultate ćete videti već ujutru.

Ono što, takođe, možete uraditi je dobra preventiva. Dan ili dva pre nego što prošetate u novim sandalama, nosite ih po kući preko čarapa kako bi se raširile i što pre prilagodile vašem stopalu. Nekoliko prvih nošenja, na mesto sklono žuljevima zalepite flaster i bez straha da će vam se napraviti žuljevi, uživajte u prolećnim i letnjim šetnjama.

Prijatelj portala