LEPO PRIPREMLJENA RIBA

Foto: PIXABAY

DA LI ZNATE ŠTA SU MIŠELINOVE ZVEZDE?

LEPO PRIPREMLJENA RIBA

Foto: PIXABAY

 

Pojam Mišelinove zvezde veoma je bitan u svetu kulinarstva. Oni restorani koji ih dobiju smtraju se izuzetnim. Čak i pojedini filmovi i serije koji govore o kulinarstvu, poput ruske serije „Kuhinja” ili filma „Indijski začin na francuski način”, pominju ovaj pojam. No, znate li šta on zaista znači i kako je ovakav vid vrednovanja restorana nastao? Red Info Portal nudi vam odgovor!

Iako je Mišelin poznat po proizvodnji guma, ova kompanija, koja je stacionirana u Parizu, takođe je poznata po svom godišnjem Mišelinovom vodiču. Mišelin je 1900. godine počeo da izdaje svoj turistički vodič Evrope, kako bi se novi vozači ohrabrili da posećuju lokalne restorane na svojim putovanjima. Između ostalog, vodič je sadržao anonimne ocene evropskih restorana koje su se odnosile na kvalitet i ukus servirane hrane, kao i na majstorstvo kulinarske tehinike i „ličnost” jela. Tek 2005. godine američki restorani su postali kvalifikovani da dobijaju Mišelinove zvezdice! Danas mnogi prestižni svetski kuvari, ali i posetioci restorana, smatraju Mišelinove zvezdice oznakom kvalitetnog restorana. Zvezdice se ne dobijaju lako i dodeljuju se samo najboljim restoranima u jednom određenom gradu u vodiču. Dobitnici zvezdica uživaju prestiž, slavu i čast. Uz to, mnogim restoranima poveća se broj posetilaca nakon dodele Mišelinove zvezdice (dok oni koji izgube zvezdice iskuse obrnuto). Mišelin danas objavljuje svoje vodiče za 23 zemlje i veliki broj velikih gradova širom sveta. 

KUHINJA RESTORANA

Foto: PIXABAY

 

Kako izgleda čuveno dodeljivanje ovih zvezdica? Restorani mogu da dobiju jednu do tri zvezdice, i bitno je znati da se čak i jedna zvezdica smatra čašću. Jedna zvezdica ne predstavlja kritiku restorana već upravo pohvalu. Jedna zvezdica označava da se restoran smatra dobrim u svojoj kategoriji, ali je na neki način ograničen. Ovakav restoran ima kvalitetan meni i priprema jela je na visokom nivou, ali nedostaje neki jedinstveni element koji bi privlačio posetioce da ponovo posete restoran. Restoran koji dobije dve zvezdice ima odlična jela, koja se predstavljaju na jedinstven način. Ovaj restoran ima nešto izuzetno u sebi i vredan je skretanja sa putovanja kako bi se svratilo do njega. Ako dobije tri zvezdice, onda je restoran primer najsavršenijeg kulinarstva. On je izuzetan i zaslužuje da mu se posveti ceo put. Umesto da bude samo pauza na putovanju, ovakav restoran je sam za sebe prava destinacija. Tu se serviraju jedinstvena jela na perfektan način.

Mišelinovi recenzenti (koje nazivaju inspektorima) potpuno su anonimni i svi dele strast prema hrani i imaju oko za detalje. Inspektorima je zabranjeno da daju intervjue novinarima i svoju profesiju čuvaju kao tajnu, čak i od porodice. Kada inspektor poseti restoran, on ili ona napiše obiman izveštaj o svom iskustvu, uključujući faktore kao što su kvalitet hrane, prezentacija jela i majstorstvo kulinarske tehnike (u izveštaj se ne uključuju elementi kao dekor, postavljanje stola i kvalitet servisa). Inspektori se onda sastanu, diskutuju oko izveštaja i odlučuju koji će restorani dobiti zvezdice.

Ako vas je priča o Mišelinovim zvezdicama zaintrigirala, proverite koji restorani su ih dobili, pa za neko od svojih putovanja možda možete planirati i posetu nekome od njih. Uverite se u kvalitet koji vam garantuju Mišelinove zvezdice!  

 

Prijatelj portala