PAS

Foto: PIXABAY

ŠTA POLOŽAJ U KOM SPAVA VAŠ PAS OTKRIVA O NJEMU?

Većina vlasnika pasa ili nekog drugog kućnog ljubimca odlično poznaje navike životinje koju ima  i lako prepoznaje da li je ona srećna, zabrinuta ili uplašena. Međutim, kada govorimo o psima, ukoliko niste sigurni kako se vaš pas oseća pored vas obratite pažnju na način na koji spava. Evo nekoliko čestih poza koje otkrivaju mnogo toga o vašem psu:

 

1) Sklupčani položaj

Ovo je možda najčešći položaj među psima, ali i mačkama. U ovom položaju pas se sklupča a njegova njuška je blizu repa. Ovako će spavati pas kojem je hladno i želi da se utopli ili pas koji se oseća nesigurno. Ovaj položaj omogućava životinji da brzo ustane u slučaju opasnosti, i to najčešće znači da ne spava dubokim snom. Još jedan razlog za ovakvo spavanje jeste čuvanje vitalnih organa ukoliko dođe do neke opasnosti. Dakle, vaš pas se možda oseća nesigurno te mu je potrebna zaštita i uteha.

SKLUPČAN PAS

Foto: PIXABAY

 

 

2) Ispružen na jednu stranu poput polovine palačinke

Ukoliko vaš krzneni prijatelj voli da se raširi, legne na jednu stranu i ispruži svoje šape, to znači da je pas opušten i da se odmara od celodnevnih aktivnosti. U ovoj pozi psi najčešće spavaju u REM fazi sna te se nemojte iznenaditi ukoliko se trzaju, oni tada zapravo samo sanjaju. Takođe, ovakav položaj za spavanje otkriva da se vaš pas oseća sigurno i da ne mora skrivati svoje vitalne organe, što samo znači da se oseća veoma blisko sa porodicom u kojoj je ili sa vlasnikom.

PAS SPAVA U POLOŽAJU PALAČINKE

Foto: PIXABAY

 

 

Supermen položaj

U ovoj pozi i prednje i zadnje noge psa su ispružene tako da izgleda kao da će poleteti da spasi svet. Da li ovo znači da vaš pas ima natprirodne moći? Pa, nikada ne znate šta vaš ljubimac radi dok vi spavate! U ovom položaju najčešće spavaju psi koji su mladi i izuzetno energični ne bi li im bilo lakše da ustanu čim ih vi pozovete na igru. Ukoliko to nije slučaj, moguće je da je vašem psu samo vruće i da se na ovaj način rashlađuje.

 

Na leđima

Ukoliko vaš pas voli da spava na leđima dok su mu prednje šape na grudnom košu a zadnje noge ispužene, znajte da se oseća relaksirano i sigurno. Ovo je najopušteniji položaj za spavanje kod životinja jer im grlo i stomak ostaju nezaštićeni, a to su im najosetljiviji delovi tela. Sve ovo ukazuje na to da vam potpuno veruje i da vas smatra pravim prijateljem.

 

Položaj sfinge

U ovom položaju prednje šape vašeg psa su ispružene odmah ispred njega dok su zadnje šape skupljene i pod telom psa. Ovaj položaj omogućava psu da vam se odazove čim ga pozovete te ovo znači da imate odanog i privrženog psa. Međutim, malo pasa spava u ovoj pozi i ona je zapravo prelazna poza psa koji se uspavljuje ili spava lakim snom ali će uskoro utonuti u dubok san.

PAS U SFINGA POLOŽAJU

Foto: PIXABAY

 

 

Ušuškan među ćebiće

Pas koji voli da je ušuškan među jastucima, ćebićima, posteljinom ili jednostavno ne može da spava dok ne legne pored vas pokazuje da mu treba više pažnje i naklonosti nego drugim psima. On na ovaj način traži sigurnost i utočište.

 

Da li vas je neki položaj iznenadio ili ste među njima odmah prepoznali svoga psa? Ukoliko ipak niste obraćali pažnje na to kako vaš pas spava, a sada ćete to učiniti, onda ovaj tekst može biti od pomoći da odgonetnete kako se vaš pas oseća kraj vas.

Tekst: Isidora Dimitrijević

Prijatelj portala