KONFLIKT

Foto: PIXABAY

SAVETI ZA USPEŠNO REŠAVANJE KONFLIKATA

Svako od nas se našao u situaciji da bude uvučen u konflikt, svesno ili nesvesno. Najčešće se u konflikt upustamo bez opreza, nervozni, ljuti i sigurni u sebe, a iz takvih situacija izlazimo iscrpljeni, tužni ili pak zadovoljni. Ponekada konflikt može da preraste u krajnje ozbiljnu situaciju, pa čak može i dovesti do toga da neko bude povređen. Zato je važno da naučimo kako da kontrolišemo svoja osećanja i postupke. Važno je da naučimo kako da kontrolišemo situaciju i iz svega izađemo bez loših emocija.

Konflikt sam po sebi ukazuje na prisustvo različitih pogleda i stavova, međutim, rasprava ili međusobno slaganje mogu unaprediti kreativnost, neočekivano povećati produktivnost i ojačati odnos.

Evo nekoliko strategija za svakodnevno preživljavanje konflikata:

1. Budite jasni i transparentni. Nemojte se služiti dvosmislenim iskazima. Potrudite se da osoba sa kojom stupate u kontakt uvek zna na šta ste tačno mislili. 

2. Budite svesni svojih nadređenih. Ukoliko ste u radnom odnosu, jasno je da ste okruženi mnoštvom kolega, pa neki od njih mogu biti i vaši nadređeni. Naučite da kontrolišete svoje emocije čak i onda kada mislite da vaš nadređeni možda i nije u pravu. Naučite kako da saopštite svoj stav bez iskazivanja loših emocija.

3. Budite mirni i racionalni pre svega. Dobro ramislite pre nego što progovorite i surotstavite se nekome. 

4. Dozvolite i drugoj strani da se izjasni ili da nešto objasni, kako biste stvorili siguran prostor i iskrenu komunikaciju. Ako se stav sagovornika ne podudara sa vašim, to ne znači da je vreme za teške reči.

5. Važno je da poznajete osećanja svake uključene strane i da se služite razumljivim jezikom. Pokušajte da se stavite u poziciju osobe sa kojom imate sukob. 

6. Budite milosrdni i saosećajni. Ukoliko je neko načinio grešku, u redu je da mu skrenete pažnju na to, ali to i dalje nije razlog za konflikt. Nemojte likovati zato što ste uočili tuđi nedostatak. 

Ovi saveti vam mogu pomoći da iz svakog konflikta izađete kreativniji, produktivniji i dodatno ohrabreni. 

 

Prijatelj portala