STETOSKOP

Foto: FLICKR

KAKO JE STIDLJIVOST JEDNOG LEKARA IZUMELA STETOSKOP

Jeste li ikada pomislili kako nas i stidljivost, a ne samo velike ambicije, mogu podstaći na stvaranje izuma koji su bili gotovo nezamislivi? Upravo to je bio slučaj kod jednog francuskog lekara, po imenu Rene Lenek, koji je zaslužan za stvaranje poznatog medicinskog instrumenta — stetoskopa.

RENE LENOK

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

 

Sto godina pre tog izuma, lekari su osluškivali otkucaje srca tako što bi prislonili glavu na grudi ili leđa kako muškaraca, tako i žena, a sve to da bi jasnije čuli puls i disanje. Doktor Lenek je bio previše stidljiv i nije ga oduševljavala ideja o tome da prisloni uho na grudi žena. Zbog stidljivosti je doktor Rene umalo i napustio svoju profesiju, koju je neizmerno voleo. Međutim, izgleda da je on bio taj kojem je predodređeno da postane izumitelj ovog medicinskog instrumenta, i dan-danas bitnog svim lekarima. Pitate se kako je Lenek došao do svog izuma? Jednog dana je, dok je posmatrao vrapca na najvišoj grani drveta, osluškivao zvuke njegovog kucanja kljunom i shvatio da se zvučne vibracije iz daljine prenose kroz čvrste predmete. Tako mu je sinula ideja o aparatu koji bi se koristio za osluškivanje. U početku je aparat bio od čvrstog drveta, a doktor Rene ga je od tada sa lakoćom stavljao na grudi i muškaraca i žena, osluškujući kroz njega otkucaje srca i rad pluća.

STETOSKOP 1

Foto: GALIPEDIA

 

Kroz vreme se ovaj instrument sve više razvijao, da bi na kraju dobio svoj konačni oblik, kakav i danas poznajemo, a izum sa pravom nosi titulu jednog od najznačajnijih izuma nastalih u to vreme. Pretraživač Gugl je 2016. godine obeležio 235 godina od stvaranja ovog instrumenta, kada je u čast doktora Renea Leneka i promenio svoj logo.

Prijatelj portala