čokolada

Foto: google image

ČOKOLADI PRETI UGROŽENOST

Složićemo se da je čokolada omiljen slatkiš svih nas. U njenom očaravajućem ukusu uživamo gotovo svakodnevno, a da li ćemo to i dalje činiti, otkrijte u nastavku teksta.

Red Info Portal vam prenosi važnu informaciju da kompanije čokolade traže način na koji će spasiti ovu omiljenu ljudsku poslasticu. Čokolada se suočava sa ozbljnim problemima preživljavanja, ali stručnjaci se trude da pronađu neko rešenje kako ne bismo bili lišeni njenog divnog ukusa.

Do problema u proizvodnji čokolade doveli su mnogobrojni razlozi, a jedan od glavnih „krivaca” jeste porast prosečne temperature. Naime, Nacionalna služba za okeane i atmosferu Sjedinjenih Američkih Država, objavila je da ako temperatura nastavi da raste istim ritmom, na planeti će za 30 godina nestati drveće kakaoa od čijeg se ploda pravi čokolada.

Koliki smo ljubitelji ove poslastice pokazuje i činjenica da se na godišnjem nivou potrošnja čokolade povećava, ali ne i njena proizvodnja. Svi su izgledi da će se ovakav trend potrošnje nastaviti. Naime, proizvođači čokolade upozoravaju da će do 2020. potrošnja iste porasti i do 14%, dok će se do 2030. primetiti nedostatak i do 2 miliona tona čokolade!

Jedan od razloga velike potrošnje čokolade jesu i potrebe novih tržišta kao što je Kina, a naročito raste potražnja za crnom čokoladom koja zahteva i veće količine kakaoa. Dodatan problem stvaraju i bolesti koje poslednjih godina zahvataju stabla, te su uzrokovale nestanak oko 35% useva kakaoa na celom svetu. Ova biljka je veoma specifična, jer, da bi se razvila i preživela, zahteva posebne klimatske uslove koji vladaju samo u nekim oblastima ekvatora, uglavnom Južne Amerike i Zapadne Afrike. Potrebno je dosta vremena kako bi se biljke razvile, a uz to i visoka vlažnost i obilje kiše.

Foto: google image


Za one najveće ljubitelje čokolade stižu lepe vesti iz kompanije Mars, koja je jedna od najvećih svetskih proizvođača čokolade. Naime, saopštili su da će pokušati da stvore nove, genetski modifikovane vrste kakaoa upotrebom jedne nove, revolucionarne metode kopiranja DNK.
Zapravo, stvoriće stabla kakaoa koja će biti otporna na klimatske promene i bolesti, ali će istovremeno davati ukusne plodove.

Sigurni smo da ćemo još dugo uživati u omiljenom slatkišu, a vama dragi čitaoci, Red Info Portal poručuje da se, nakon ovog teksta, prepustite vašoj omiljenoj čokoladi.

Prijatelj portala