ogledala Crveni krst

Foto: Crveni krst Beograd

CRVENI KRST U NOCI MUZEJA PREDSTAVLJA POSETIOCIMA NAJEMOTIVNIJU POSTAVKU DO SADA

U brzom svetu u kojem živimo često nam manjka empatije. Noć muzeja je pravi momenat da se tako nešto promeni. Crveni krst Beograd i Crveni krst Srbije ove godine poručuju nam da je vreme  da obratimo pažnju na porodice nestalih žrtava, posebno na decu koja bi, po pravilu, trebala da imaju bezbrižno detinjstvo. Kakvo je to detinjstvo u kojem se odrasta bez jednog ili oba roditelja?! Da li iko zaslužuje tako nešto? Odgovor koji dobijamo ove godine jedinstvenom skoro pa konceptualnom izložbom ostavio je sve one koji su mogli da prisustvuju pripremi bez teksta.

Davno je Zmaj opisao agoniju svojih setnih osećanja koja su upravo prouzrokovana njegovim neuspelim pokušajima da se seti lica svojih najmilijih. Mnogi će se poistovetiti sa narednim stihovima, dok će ostalima naš eksponat pomoći da se sažive sa istima:

,,Sve što dalje vreme hiti,

Sve se većma prošlost grli /.../

Mahom dođe mom pogledu,

Pa ne mogu razaznati,

Koje li je moja ljuba,

Koje li je moja mati!“

Ako ove godine odlučite da posetite izložbu Crvenog krsta skrećemo  Vam pažnju na jedan eksponat koji daje surovu sliku stvarnosti, stvarnosti iz očiju jednog usamljenog deteta. Uz pomoć svega tri ogledala moći ćete na trenutak da osetite kako je to kada bledi sećanje na sopstvene roditelje. Reči nisu dovoljne za opisivanje ovog stravičnog osećaja, zato vas sve pozivamo da dođete i sami se uverite u važnost Službe traženja koju ove godine Crveni krst predstavlja ovim konceptualnim eksponatima uz pomoć kojih možete pozajmiti sudbinu onih koji gubitak nose kao svedočanstvo jednog vremena!

 Izađite iz svoje zone komfora, iz svojih ušuškanih domova i suočite se sa strahovito bolnim osećajima koja ta deca prožive svaki put kada pokušaju da se prisete lika svog nestalog roditelja. Ovo je mali korak za bolje sutra. Ne bojte se nepoznatog, ne bojte se empatije jer je upravo ona najčistiji deo čovekove duše. 

 

Prijatelj portala